Shperqendrimet
me te medha

Rrugët tona bëhen më të pasigurta kur ne rrezikojmë.

Disa njerëz marrin rreziqe të dukshme, si ngarje në gjendje të dehur. Më shumë njerëz marrin rreziqe që mendojnë se janë të pranueshme, si shikimi dhe përdorimi i një telefoni celular.

Ekspertët ndërkombëtarë të sigurisë rrugore u pyetën rreth tetë sjelljeve të rrezikshme të drejtimit të automjetit dhe sa rrisin ato mundësinë e një aksidenti për drejtuesit e rinj. Përgjigjet e tyre mund t’ju habisin.

Le të fillojmë duke e provuar këtë

Cili nga këto dy rreziqe mendon se ka më shumë gjasa të shkaktojë një përplasje?

Shoferët që mbajnë telefonin e tyre dhe shikojnë ekranin për më shumë se 2 sekonda në krahasim me shoferët që shpejtësinë 10 km/h e tejkalojnë kufirin?
Rreziku mesatar i përplasjes
2X
3X
4X
5x më shumë gjasa për tu perplasur
RENDITJA E EKSPERTEVE
Perdorimi I telefonit
SUPOZIMI JUAJ
Shpejtimi

Te lidhur per
shperqendrim

Ekziston një arsye pse telefoni juaj celular është kaq i vështirë për t'u lënë vetëm, dhe ai fillon në trurin tuaj.

Kur bëjmë diçka të mirë për mirëqenien tonë, truri ynë na shpërblen duke çliruar një kimikat të quajtur dopaminë. Kjo ndjenjë është e lumtur dhe e lumtur që ju ndjeni kur diçka shkon siç duhet. Si kur merrni një rezultat të mirë në shkollë ose në punë, ose kur qeshni me miqtë.

Telefonat tanë janë plot me qenë që presin që truri ynë të na shpërblejë. Fotot e ushqimit që na pëlqen, muzika na pëlqen të dëgjojmë, që është ajo që është ajo që duam.

Mënyra më e mirë për të ndaluar e telefonit gjatë vozitjes është e vërtetë që ju të përgjigjeni ndryshe kur ndiheni tunduar.

Ne duhet t’i kujtoj vetes se është më e rëndësishme të kthehemi në shtëpi të sigurt se sa të marrim pëlqime në mediat sociale. Ne kemi nevojë për një plan për të qëndruar në fokus dhe për të ecur në këtë moment.

Mesazhet
Përshëndetje, duhet t'ju pyes diçka.
Tash
Mesazhet
Më telefononi kur të keni mundësi, është urgjente.
Tash
Sociale
Sapo u etiketuat në një foto
Tash
Mendja juaj mbetet e hutuar
Shpërqëndrimi qëndron për më shumë nga sa prisni
Tash

Duhet vetëm
një moment për të
humbur gjithçka.

Cilat aplikacione celulare duhet të hiqni që të mund të vozitni në këtë moment?

Kur hipni pas timonit të një makine, merrni në duart tuaja jetën tuaj dhe jetën e të tjerëve.Të gjithë duam të jemi shoferë të mirë dhe shumica prej nesh besojnë se jemi. Por e vërteta e çështjes është se ne nuk jemi gjithmonë në kontroll kur vozitim. Fokusi është kyç. Nuk mund të jemi kurrë të sigurt se njoftimi i radhës nuk do të na tërheqë vëmendjen, duke na bërë që t’i heqim sytë nga rruga më gjatë nga sa kishim planifikuar. Ne gjithashtu nuk mund të kontrollojmë atë që bëjnë shoferët e tjerë dhe të qenit në gjendje të reagojmë shpejt mund të jetë ndryshimi midis jetës dhe vdekjes.

Të dërgosh mesazhe që të bëjnë më pak të vetëdijshëm për atë që po ndodh rreth teje?

Aplikacione fotografike që ju heqin sytë nga rruga?

Aplikacionet e Hartave  që të bëjnë të mos shohësh shenjat rrugore?

Aplikacionet muzikore që ju bëjnë të duhet më shumë për të frenuar dhe më shumë për të ndaluar?

Alarmet lajmesh që ju bëjnë të mos ruani pozicionin e duhur të korsisë dhe shpejtësinë e qëndrueshme?

Aplikacione sociale që mund t’ju bëjnë të godisni makinën përpara?

Qëndroni në kontroll,
merrni një moment
për të bërë një plan

Ne e dimë se qëllimet më të mira nuk përkthehen gjithmonë në veprim.

Mund të planifikojmë të aktivizojmë ‘mos shqetëso’ dhe duam ta vendosim telefonin në kutinë e dorezave, por shpesh nuk e bëjmë. Lajmi i mirë është se hulumtimet sugjerojnë nëse kemi një plan mendor gati, ne mund të ndryshojmë sjelljen tonë.

Ndërtuesi ynë i planit i bazuar në kërkime është krijuar për t’ju ndihmuar të identifikoni momentet tuaja të rrezikshme të tundimit dhe sugjeron një sërë mënyrash se si mund të përgjigjeni pozitivisht.

Bashkohuni me shoferët e shumtë që kanë trajnuar trurin e tyre për të zgjedhur reagime të reja dhe për të thyer zakonet e vjetra.

Ju do të jeni një shofer më i sigurt për të.

“Do t’i kujtoj vetes që të telefonoj përsëri kur të mbaroj ngasjen, në vend që t’i përgjigjem thirrjes së mamasë.”

Sarah, 22