Kuizi per shperqendrimet me te medha

1/1

Shqetësimet tona
më të mëdha

Rrugët tona bëhen më të
pasigurta kur ne rrezikojmë

Disa njerëz marrin rreziqe të dukshme, si ngarje në gjendje të dehur. Më shumë njerëz marrin rreziqe që mendojnë se janë të pranueshme, si shikimi dhe përdorimi i një telefoni celular.

Ekspertët ndërkombëtarë të sigurisë rrugore u pyetën rreth tetë sjelljeve të rrezikshme të drejtimit të automjetit dhe sa rrisin ato mundësinë e një aksidenti. Përgjigjet e tyre mund t’ju habisin.

Cili nga këto rreziqe mendoni se ka më shumë gjasa të shkaktojë një përplasje?

Kuizi per shperqendrimet me te medha

1/1

Ka shumë rreziqe që shoferët marrin në rrugë. Për këtë ushtrim, ne pyetëm ekspertë rreth tetë prej tyre.

Duke folur ne telefon

Me dorë ose pa duar

Te lodhur

Afër të biesh në gjumë

Ngasja ndërsa ndërveproni me aplikacionet muzikore

Ndryshimi i këngëve

Te droguar

Pirja e marihuanës para ngasjes

Ngasja gjate shikimit te GPS

Apo aplikacionit te hartes

Pa aftesi per te ngasur

Koncentrimi I alkoholit ne gjak (KAGJ) ne 0.5 %

Perdorimi I telefonit

Mbajtja dhe shikimi I ekranit per me shume se 2 sekonda

Shpejtimi

Më shumë se 10 km/h mbi kufirin

Kuizi per shperqendrimet me te medha

1/1

Cili nga këto rreziqe mendoni se ka më shumë gjasa të shkaktojë një përplasje?

Shoferët që mbajnë telefonin e tyre dhe shikojnë ekranin për më shumë se 2 sekonda në krahasim me shoferët që shpejtësinë 10 km/h e tejkalojnë kufirin?

Rreziku mesatar i përplasjes
2X
3X
4X
5x më shumë gjasa për tu perplasur
RENDITJA E EKSPERTEVE
Perdorimi I telefonit
SUPOZIMI JUAJ
Shpejtimi

Kuizi per shperqendrimet me te medha

1/1

Cili nga këto rreziqe mendoni se ka më shumë gjasa të shkaktojë një përplasje?

Shoferët që e kanë të vështirë të qëndrojnë zgjuar në krahasim me drejtimin e makinës ndërsa shikojnë aplikacionin GPS ose hartën?

Rreziku mesatar i përplasjes
2X
3X
4X
5x më shumë gjasa për tu perplasur
RENDITJA E EKSPERTEVE
Te lodhur
SUPOZIMI JUAJ
Ngasja gjate shikimit te GPS

Kuizi per shperqendrimet me te medha

1/1

Cili nga këto rreziqe mendoni se ka më shumë gjasa të shkaktojë një përplasje?

Shoferët që flasin në një telefon celular (pa duar ose me dorë) krahasuar me shoferët që pinë 3 pije standarde përpara se të ngasin makinën?

Rreziku mesatar i përplasjes
2X
3X
4X
5x më shumë gjasa për tu perplasur
RENDITJA E EKSPERTEVE
Duke folur ne telefon
SUPOZIMI JUAJ
Pa aftesi per te ngasur - (KAGJ) ne 0.5 %

Kuizi per shperqendrimet me te medha

1/1

Cili nga këto rreziqe mendoni se ka më shumë gjasa të shkaktojë një përplasje?

Shoferët që përdorin aplikacione muzikore dhe ndryshojnë këngë në telefonin e tyre në krahasim me shoferët që kanë pirë marihuanë kohët e fundit?

Rreziku mesatar i përplasjes
2X
3X
4X
5x më shumë gjasa për tu perplasur
RENDITJA E EKSPERTEVE
Ngasja ndërsa ndërveproni me aplikacionet muzikore
SUPOZIMI JUAJ
Te droguar

Kuizi per shperqendrimet me te medha

1/1

Ne jemi duke mbledhur disa te dhena per qellime hulumtimi. Detajet tuaja do te na ndihmojne te kuptojme me shume ne lidhje me kete problem te rendesishem.

Sa vjeq jeni?
Kodi postar

Kuizi per shperqendrimet me te medha

1/1

Eksploroni shkallën për të kuptuar se si ekspertët e renditin secilën nga sjelljet e rrezikshme të drejtimit

Rreziku mesatar i përplasjes
2X
3X
4X
5x
Duke folur ne telefon
Te lodhur
Ngasja ndërsa ndërveproni me aplikacionet muzikore
Te droguar
Ngasja gjate shikimit te GPS
Pa aftesi per te ngasur - (KAGJ) ne 0.5 %
Perdorimi I telefonit
Shpejtimi

Conclusion

Drejtimi i makinës është një detyrë komplekse që kërkon nga ju të angazhoni trupin dhe trurin tuaj. Përdorimi i telefonit për të bërë gjithçka është i rrezikshëm është i krahasueshëm me shumë sjellje ngarje që ne i konsiderojmë si jashtëzakonisht të rrezikshme.

Ngasja e sigurt kërkon aftësinë për t'u përqendruar, për të bërë gjykime të mira dhe për të reaguar shpejt ndaj situatave. Nëse ju largon vëmendjen nga rruga, nuk duhet ta bëni atë – sido që të jetë.

Tani që e keni parë se sa i rrezikshëm mund të jetë përdorimi i telefonit tuaj, le të bëjmë një plan për të reduktuar përdorimin tuaj në mënyrë që të jeni një shofer më i fokusuar.
Beni nje plan